jordbær, der drikker mindre



Jordbærrene, vi bruger i vores drikke, ser ikke meget anderledes ud end dem, du kan plukke på en jordbærmark. De er røde, de er gode i fløde og som alle andre jordbær er de faktisk ikke bær (selvom vi kalder dem for bær). Men den virkelig særlige ting ved vores jordbær er, at de bruger mindre vand. Takket være nogle smarte vandingssystemer betyder det, at der er mere vand til andre i de egne af Spanien, hvor vi dyrker dem.

strawberry field

fuglene og bærrene

Vores jordbær kommer fra en provins i det sydlige Spanien, der hedder Huelva. Samme sted er hjem for tusindevis af trækfugle. De kommer til Doñana Nationalpark (som er et af Europas vigtigste vådområder) hvert år, og som du nok kan forestille dig, har de brug for en masse vand. Selvom jordbærdyrkning er godt for økonomien i denne del af Spanien, er vandforbruget ikke særligt godt for fuglene. Derfor besluttede vi at finde en metode, sådan at der både er vand nok til jordbærrene og fuglene.





flere fordele ved at spare på vandet

For at løse problemet indgik vi et samarbejde med Cordoba Universitet i 2009, hvor vi afprøvede forskellige vandingsmetoder. Efter en del eksperimenter fandt de ud af, at det er muligt at dyrke jordbær med 10-40% mindre vand og opnå samme kvalitet. Det meste af vandet kunne spares ved nøje at planlægge vandforbruget for hver enkelt plante, så den kun får lige akkurart det vand, den har brug for, og samtidig sørge for ordentlig vedligeholdelse af udstyret til vanding. 

Det viste sig yderligere, at vandbesparelserne også gjorde det billigere at drifte vandingssystemerne og påføre plantebeskyttelsesmidler. Al spildvandet gjorde også markerne særdeles våde at færdes i, men takket være vandbesparelserne er det blevet nemmere at komme ud og plukke jordbærrene, og landbrugene har også sparet penge på den konto.





til glæde for andre

Projektet var så stor en succes, at vi besluttede at dele vores viden vidt og bredt. For at gøre det var det nødvendigt at involvere landmændene og deres kunder – især detailhandlen, som køber omkring 70% af jordbærrene fra Huelva. Derfor blev vi i 2014 en del af initiativet Sustainable Agriculture Initiative (SAI) og gik sammen med en gruppe virksomheder, der dyrker jordbær i regionen om et ambitiøst projekt om at spare på vandet.

Sammen med dem oplærte vi 77 landbrug i 45 forskellige teknikker til bedre håndtering af vand, og vi var også vært for en master class for yderligere 38 landbrugsrådgivere, så de kunne blive eksperter på området. Udover undervisning inviterede vi landmændene ud i markerne på to udvalgte landbrug for at vise dem løsningerne i virkeligheden. Undervisningen var gratis, og for at få budskabet bredt endnu mere ud, gjorde vi vores viden tilgængelig for alle jordbærlandbrug, samtidig med at vi delte vores viden på sociale medier. I alt nåede vi ud til 300 landbrug, som står for 58% af jordbærdyrkningen i området. 

I 2016 modtog vi en pris for projektet (Guardian Sustainable Business Award), og den er vi ret stolte af. Tre år senere formåede vi at spare 500 millioner liter vand på et år. Selvom det meste af arbejdet nu er overstået, fortsætter samarbejdet med landbrugene, så de gode initiativer kan forsætte. Næste job: At forklare verden at jordbær slet ikke er bær.